25.03.2019 Ankara Tren Garındaki hat yenileme çalışmaları tamamlandı. Garın, batı yönü hatları daha önce yenilenmişti, doğu yönündeki hatlar ve makas bağlantılar daı yenilendi. Ayrıca, YHT Garının karşısında yapımı devam eden AKM-Kızılay Metrosunun Gar İstasyonundaki çalışmalarda devam ediyor. Yukarıdan aşağıya doğru yapılan istasyon yapısının zemindeki bölümü tamamlanmış. Alt katlardaki çalışmalar yapılıyor. 
Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı (ATG) 29 ekim 2016 tarihinde Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın katılımıyla hizmete girdi. Tren seferleri 30 Ekim itibariyle başladı. Garda 4.,5. ve 6. peronlar ikişer hat, toplam 6 hat bulunuyor. 1., 2. ve 3. peronlar YHT garı dışında yer alıyor. Eski garda bulunan 1. ve 2. peron YHT dışındaki trenlere hizmet verecek, 3. peron ise Banliyö (Başkentray) trenleri için kullanılacak.
30 Ekim 2016
Kat -2 Otopark Kat -1 Otopark Zemin Kat (Peronlar katı)

Kat 1: Bilet Gişeleri, Bilet Kontrol ve Peronlara İniş-Çıkış, Mağazalar

Kat2:Mağazalar Katı

Batı Terası: Gara giriş yapan 6 YHT hattı ve makas sistemleri
 Doğu Terası: Garın doğu yönündeki hatları ve makas sistemlerinin yapımı devam ediyor
Kat3: Yiyecek katı, Mağazalar ve Orta Terastan Ankara Kalesi-Hacettepe

Gara giriş ve çıkışlar Celal Bayar Bulvarından yapılıyor. 30.10.2016 itibariyle otoparkın giriş ve çıkış bağlantılarını yapımı devam ettiğinden henüz hizmete açılmamış.

22 Ekim 2016
Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı 29 Ekim 2016 Cumartesi günü açılıyor. 3 bodrum katı ve 1910 araçlık otoparkı mevcut. Giriş katı bilet işlemelri için ayrılmış ve 27 gişe yer alıyor. 1. kat bekleme ve yeme-içme katı olacak. 134 odalı 5 yıldızlı otel konaklama, toplantı, seminer ve konferans salonları ile hizmet verecek.
3 gidiş 3 geliş olamk üzere 6 demiryolu hattı ile 12 tren setine hizmet verilebilecek. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan gar 19 yıl 7 işletme süresi sonunda TCDD ye devredilecek. Ayrıca, bilet işlemleri ve tren işletmeciliği TCDD tarafından yapılacak. Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrosu ile entegreli çalışacak. 
 Fotoğraflar: www.sabah.com.tr
11.12.2015
235 Milyon dolar yatırımla gerçekleştirilecek Ankara YHT Garının %80 i tamamlandı. Açılışın Mayıs 2016 tarihinde planlandığı, garda 140 odalı otel, 185 perakende alışveriş alanı, 2500 araçlık kapalı otopark olacağı, ayrıca toplantı merkezinin de bulunacağı bildirildi.
Ankara metrolarından önemli bir istasyonun da Ankara YHT ile irtibatı olacağı, böylece, ayda 3 milyon yolcunun garı kullanmasının beklendiği açıklandı.
Kaynak: http://aa.com.tr/tr/ekonomi/limak-holding-yonetim-kurulu-baskani-ozdemir-ankara-yht-garinin-yuzde-80i-tamam/489138 
Temmuz 2016

17 Ekim 2015

Mayıs 2015 itibariyle; Çelik Konstrüksiyon çatının üçte birinin taşıyıcı kirişleri yerleştirildi. Bina içindeki katlar prefabrik kolon, kiriş ve döşemelerle oluşturuluyor.
Gara, Celal Bayar Bulvarından hemzemin olarak girilecek, içerideki merdiven ve asansörler ile bir kat yukarıya peronlara iniş katına çıkılacak. 6 demiryolu hattı için üç perona bu kattan inilecek.

Ankara Tren Garı (100 yıl önce)

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki alana yapııyor.Yapım çalışmaları Nisan 2014te başladı.
09.10.2014
İstasyonun batı bölümünün temeli tamamlandı, -2 katının kolon betonları dökülüyor.  23.08.2014
http://www.cafesiyaset.com/-yuksek-hizli-tren-gari-2016da-bitiyor_418198.html
Başkentte yapımına bir süre önce başlanan, YHT terminalinin proje alanı 69 bin 382 metrekareden oluşuyor. Toplam 177 bin 895 metrekare bina alanına sahip olacak terminalin 2016da tamamlanarak hizmete girmesi planlanıyor. Proje kapsamınında Yüksek Hızlı Tren Garında 99 oda ve 198 yatak kapasiteli otel ile 5 bin 367 metrekare kiralanabilir alana sahip ofis yapısı ve yaklaşık 24 bin metrekare kiralanabilir alana sahip mağazalar olması hedefleniyor.
Terminalin Peron katında yüksek hızlı trenlerin kabul ve sevkleri için 6 yeni demiryolu hattı ve 420 metre uzunluğunda ve 11 metre genişliğinde 3 yeni yolcu peronu yer alacak.
Gar, 3 bodrum, bir peron ve 4 kattan oluşacak. Otel birimleri, servis birimleri 2, 3 ve 4. katta yer alacak. Ayrıca balo salonları, eğlence alanı da 3. katta bulunacak. Gar binasının 2. katında alışveriş birimleri, fastfood ve eğlence alanları, toplantı salonları olacak. Kiralanabilir ofisler de 2, 3 ve 4. katta yer alacak.
Binanın 1. katı da TCDD ofis ve servisleri, alışveriş birimleri, mağazalar, restoran ve kafeler ile bina servis alanlarından oluşacak.
Yeni garın zemin katında mağazalar, VIP, otel ve ofis gişeleri, kargo ofisi, bilet satış gişeleri, CIP, TCDD ofis ve servisleri ve bina servis alanları, bekleme üniteleri, revir, alışveriş birimleri, restoran ve kafeler yer alacak.
Bodrum katlarda kadın ve erkekler için mescid, emanet depoları, kapalı otopark, mağazalar ile Keçiören metrosu ve Ankaray a yaya bağlantısı yapılacak.
------------------------------
Not: Aşağıdaki resimler Proje başlangıcında hazırlanan makete aittir. Uygulama projesinde değişiklikler yapılmıştır.
29.06.2014
http://yenisafak.com.tr/ekonomi-haber/hizli-trende-bilet-70-lira-30.06.2014-662590
Ankara Yüksek Hızlı Tren Garında beş bin kişi çalışacak. Yıllık 15 milyon yolcu taşınacak. Proje kapsamında garın 2017 yılında hizmete açılması planlanıyor.
Yeni YHT Garı, büyük havalimanlarına benzer özellikleri taşıyacak GARAVM modeli olarak inşa edilecek. Buna göre garın iki katında 5 yıldızlı otel yapılacak, çatı katında restorant ve kafeler yapılması planlanırken bir alt katında ise mağazalar yer alacak. Hatların deplase edilmesinin ardından yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda 6 hızlı tren, 4 konvansiyonel, 2 şer banliyö ve yük treni hattı yapılacak. Ayrıca Ankara YHT Garı ile mevcut bulunan garın eş güdümlü olarak kullanılması planlanırken iki gar binasının yer altı ve yer üstünden bağlantısı sağlanacak. Öte yandan Ankaray ın Maltepe istasyonundan yeni gar binasına yürüyen bantlı tünel yapılacak.
Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan, "Ankara Yüksek Hızlı Tren Gar Kompleksi Yapım İşinin Müşavirlik ve Kontrollük Hizmetleri Danışmanlık Hizmeti İşi” ihalesinin ön seçim müracaatları 24 Ekim 2013 günü toplandı. (rayhaber.com-03.11.2013)
T.C. Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından 09 Ocak 2013 tarihinde teklifleri toplanan “Ankara Yüksek Hızlı Tren Gar Kompleksi Yapım İşi” ihalesi ile ilgili olarak, Gülermak İnşaat – Kolin İnşaat ortak girişimi ile, 15.07.2013 tarihinde 153.640.000 Euro üzerinden sözleşme imzalandı. (rayhaber.com-19.07.2013)
Önceki Çalışmalar ve Bilgiler:
Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılması planlanan Ankara Hızlı Tren Garı, 21 bin 600 metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. Günde 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak garın zemin katında yolcu dinlenme salonları ve büfeler bulunacak. Garın iki katına 5 yıldızlı otel yapılacak, çatı katında ise restoran ve kafeler olacak. Tesisin zemin katının altında peronlar ve bilet satış gişeleri, bir alt katta ise 3 bin araçlık kapalı otopark yer alacak.
Mevcut gardaki hatların deplase edilmesinin ardından yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda 6 hızlı tren, 4 konvansiyonel, 2şer banliyö ve yük treni hattı yapılacak.
Ankara Hızlı Tren Garı ile mevcut garın eş güdümlü olarak kullanılması planlanıyor. İki gar binasının yer altından ve yer üstünden bağlantısı sağlanacak. Projeye göre, hafif raylı toplu taşıma sistemi Ankarayın Maltepe istasyonundan yeni gar binasına içinde yürüyen bant bulunan tünel yapılacak.
YHT Garı, ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak ve diğer ülkelerdeki yüksek hızlı tren garlarının yapısı, düzeni, kullanım ve işletme şekilleri incelenerek planlandı.
Ankara Gar ve çevresini başkent için cazibe merkezi haline dönüştürmeyi hedefleyen proje, günümüz teknolojisi ve mimari anlayışının yanında hız ve dinamizmi simgeleyecek ve TCDDnin yeni vizyonunu temsil edecek şekilde tasarlandı.
Kaynak: http://ekonomi.haber7.com/gundem-veriler/haber/1029136-baskente-uzay-ussu-gorunumlu-yht-gari
Not: Resimleri büyütmek için üzerine tıklayınız. |