KARAYOLU GÜVENLİĞİ (Road Safety): Karayolu sınır çizgileri içindeki altyapı, trafik, emniyet ve araçtan oluşan bütün unsurların işlevlerini yerine getirecek uygunlukta yapılmaları ile yol kullanıcılarına sağlanan güvenli seyahat ortamıdır.
Aşağıdaki dört bileşenden oluşur:
1.KARAYOLU ALTYAPISI GÜVENLİĞİ (Road Infrastructure Safety): Karayolunu meydana getiren yol gövdesi, dolgu ve yarma şevleri, kenar hendekleri, refüjler, menfez, köprü, altgeçit, üstgeçit, tüneller gibi sanat yapıları, kavşaklar, karayolu-demiryolu kesişmeleri, yaya geçitleri, yola katılımlar ve ayrılmalar, pasif koruma tedbirleri ile trafik işaretlemeleri gibi karayolu sınır çizgileri içindeki yola ait her türlü yapı ve tesis karayolu altyapısını oluşturmakta olup bunların yol kullanıcılarına ve trafik akışına sağladığı güvenlik etkisidir.
2.TRAFİK GÜVENLİĞİ (Traffic Safety): Karayolu altyapısını kullanan taşıtların tasarım ve teknik özellikleri ile sürücülerin davranışları, gece ve gündüz şartları, iklim farklılıkları, çevresel etkilerle oluşan olumsuzluklar, yatay ve düşey trafik işaretlemeleri, sinyalizasyon, uyarı, ikaz ve akıllı ulaşım sistemleri ile arttırılmaya çalışılan trafik akışı ve sürüş güvenliğidir.
3.KARAYOLU EMNİYETİ (Road Security): Karayolundaki sürücülerin veya karayolunu ulaşım amacı dışında kullanan canlı veya cansız tüm unsurların, kendi başlarına veya bibirleri ile etkileşiminden meydana gelen, trafik kazaları dahil her türlü adli olaydır.
4.ARAÇ GÜVENLİĞİ (Vehicle Safety): Karayolundan faydalanan taşıtların, taşıdıkları yüklerin güvenli bir şekilde taşınmasına yönelik yeterli donanım ve sağlamlığa, uygun işletme şartlarına sahip olmalarıdır.Araçların seyahat esnasında arızalanarak karayolu kullanan diğer taşıtların güvenliğini tehlikeye düşürecek, taşınan yüklerin araçtan düşme, savrulma, kayma, devrilme, yola akma veya sızıntı gibi güvenliği azaltıcı durumları engelleyecek önlemleri de kapsar. |